Osnovna šola Prestranek je v tem šolskem letu prvič sodelovala v projektu Branje ne pozna meja/Čitanje ne poznaje granice, ki združuje slovenske ter hrvaške osnovne in srednje šole. Njegov namen je spodbujanje branja na glas, motiviranje učencev za branje, razvijanje bralnih veščin, promoviranje slovenske kulture izven naših meja ter izmenjava izkušenj. Vsaka sodelujoča slovenska šola dobi partnersko šolo s Hrvaške oziroma obratno. Tako slovenski učenci prebirajo prevode hrvaške mladinske književnosti, hrvaški pa prevode slovenske.

V projekt smo vključili petošolce. Šola, ki nam je bila dodeljena kot partnerska, je Osnovna škola »Marjan« Split. Dela v projektu smo se lotili tako, da smo najprej poiskali podatke o naši partnerski šoli ter o mestu Split. V zimskem času smo z njimi navezali stik in jim pred novoletnimi prazniki poslali ročno izdelane knjižne kazalke.

Nato smo pregledali knjižnično gradivo, ki so ga napisali hrvaški avtorji in jih imamo v prevodu v šolski knjižnici. Iz nabora knjig smo izbrali zbirko pravljic Grigorja Viteza Pravljica o glinasti ptici in druge zgodbe. Izmed prebranih pravljic smo si izbrali dve za dramatizacijo. Učencem sta bili najbolj všeč pravljici Zrcalce in Razbojnik z rumeno liso. Tako so pri pouku izdelali lutke ter pripravili lutkovni igri.

 

Projekt predvideva tudi srečanje učencev obeh šol. Videosrečanje smo izvedli 28. 5. 2024. Učenci iz Splita so predstavili svoje delo v projektu. Za branje so si izbrali dela Dese Muck, tako so nam predstavili njeno življenje in delo ter zaigrali nekaj prizorov iz knjige. Naši učenci pa so jim predstavili lutkovni igrici ter večje znamenitosti Slovenije.

Druženje nam bo zagotovo ostalo v lepem spominu. Učenci so v projektu radi sodelovali, tako da se mu bomo pridružili tudi v naslednjem šolskem letu.

 

Mojca Kristan in Alenka Slavec Geržina

(Skupno 108 obiskov, 1 današnjih obiskov)